Nieuws
 • Jippie naar buiten! locatie Schaepmanstr.

  16-05-2017 - Anne Joosten

  Waarom hechten wij waarde aan buitenspel en natuurbeleving?

  Kinderen hebben een natuurlijke behoefte om te spelen en buiten te zijn. Buiten bewegen is belangrijk voor de gezondheid van kinderen. Hier krijgen zij het licht en de zuurstof die nodig zijn voor de groei van het lichaam, kunnen zij weerstand opbouwen tegen ziekte en kunnen spieren zich vollediger en krachtiger ontwikkelen door de verschillende soorten motoriek. Buiten spelen is meer dan een frisse neus halen en natuurbeleving gaat nog een stapje verder. Alle ontwikkelingsgebieden worden aan gesproken.

  Binnen en buiten spelen kinderen op een andere manier door andere ervaring van ruimte, weer, natuur, licht en ondergrond; dus spel en onderzoek is ook anders. Het vraagt andere vaardigheden en biedt andere mogelijkheden. Andere geuren en kleuren, grovere en snellere bewegingen, ontdekken van levende en dode natuur (insecten, vogels, planten, vallende bladeren , vlinders, dorre bloemen) tot omgaan met en ontdekken van de mogelijkheden van wisselende en minder te beïnvloeden omstandigheden als licht, schaduw, zon, koude, regen, sneeuw en wind. Kinderen zijn van nature betrokken met de natuur; er ontstaat verwondering en bewondering.

  Het bewust beleven van de natuur daagt kinderen uit tot zelfstandigheid, ontdekken en communicatie. Naast deze uitdagende kant geeft natuur ook ontspanning en rust. Dit alles verhoogt het welbevinden.

Ander nieuws